Vinete albe

6 Noi

Vinete-albe

Scurt istoric

Asiaticii au descoperit primii gustul acestei legume. Pe teritoriul Birmaniei se cultivă de mai bine de patru milenii planta cunoscută de noi astăzi sub numele de vânătă. Se spune că vânăta s-a născut în Birmania, a fost consumată în India şi adorată de chinezi. A călătorit apoi în caravanele negustorilor arabi şi aşa a ajuns la popoarele care trăiau în partea de Nord a Africii, pe coasta Mediteranei. De aici, după o destul de lungă perioadă de timp, a pornit în lumea largă, prin fanteziile culinare ale mediteraneenilor.

În Statele Unite, Thomas Jefferson (preşedinte al SUA, dar şi un patimaş gastronom) a fost cel care a experimentat mai multe culturi de vinete. În Spania se cultivă din Evul Mediu, în timp ce în alte ţări europene – mai întâi în Italia şi apoi în sudul Franţei – a ajuns abia prin secolul XV. În ţara noastră au fost aclimatizate în secolul XVIII. Vânăta nu a apărut în cărţile de bucate mai devreme de secolul XIX.

Medicii şi botaniştii unor vremuri îndepărtate  au botezat-o „Mărul Sodomei”, deoarece erau convinşi că din cauza consumului de vinete pacienţii lor aveau stări febrile şi crize de epilepsie. De aici şi numele de Solanum insanum, adică „DĂUNĂTOARE SĂNĂTĂŢII”, şi care duce la nebunie. Cu trecerea timpului oamenii au uitat de astfel de „aiureli” şi s-au lăsat seduşi de gustul legumei „rău famate”. Era perioada în care naturalistul suedez Linne şi-a dat seama că denumirea era mult prea dură, motiv pentru care a schimbat-o în Solanum melongena, ceea ce înseamna tot „fruct rău, periculos, dar care calmează”!

Vânăta albă

Ion Chiperi este legumicultor în satul Chircăieşti. În acest an el a reuşit să crească vinete albe.

Agricultorul a adus seminţe din Olanda şi a obţinut o recoltă frumoasă ce se întinde pe jumătate de hectar. Neobișnuitele legume atrag privirile, dar oamenii se uită cam ciudat atunci când asemenea produse sunt vândute la piaţă.

Ion Chiperi susţine că vinetele albe sunt mai roditoare, iar de pe un singur curpăn poate să culeagă până la opt kilograme. La piaţă acestea costă ca şi vinetele obişnuite.

Sfaturi

  • Când le cumpăraţi, alegeţi vinetele cu un înveliş fin, neted, lucios, strălucitor  şi o frumoasă culoare  violetă. Fără nuanţe roz!
  • Se pot păstra timp de o săptămână în cutia frigiderului. O metodă mai complicată, însă cu rezultate uimitoare, a fost inventată de italieni. Este vorba de vinete murate: vinetele se taie rondele care se pun la  fiert în suc de lămâie şi miere; se lasă la macerat între 4-6 săptămâni, în ulei de măsline cu usturoi, frunze de busuioc şi diverse condimente (piper, coriandru, ardei iute),
  • Vânăta se remarcă prin conţinutul de minerale-potasiu, magneziu, fosfor, sulf şi oligoelemente. Prezenţa fibrelor alimentare fac din vânătă un aliment mai greu digerabil şi interzis în multe boli digestive,
  • Valoarea calorică nu este mare: la 100g de vinete, doar 18! Cu cât se foloseşte mai puţină grăsime la gătit, cu atât vinetele sunt mai uşor de asimilat şi mai sănătoase!

 

Sursă : 1,2

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: