Ciobănescul german

7 Noi

Origine: Germania

Înălţime: 55.0 – 65.0 cm

Greutate: 27.0 – 43.0 kg

Istoric rasă: Este rasa cea mai cunoscută şi mai răspândită în lume, fiind rasa naţională a Germaniei. Greşit i se atribuie originea alsaciană. Rasa veche de mii de ani, are un lung şir de strămoşi începând cu ciobănescul persian. Pe baza asemănării vagi cu lupul mai este cunoscut sub denumirea populară de câine-lup. Rasa a fost adusă la forma actuală abia la sfârşitul secolului XIX-lea de către căpitanul de cavalerie Maxx  von Stepanitz prin selecţii perseverente şi din ce în ce mai fine.

Descriere Fizică: Ciobănescul german are un corp atletic armonios de mărime puţin peste medie, puţin alungit şi cu linia spatelui uşor lăsată spre coadă când este văzut din profil. Are gâtul lung puternic şi musculos. Capul este proporţionat, conic spre nas, fruntea foarte puţin bombată, botul este proporţional cu craniul, nasul negru. Ochii de mărime mijlocie sunt migdalaţi, uşor oblici, de culoare mai închisă decât culoarea părului şi au o expresie vioaie, inteligentă.Urechile de mărime proporţională cu capul, mai late la rădacină, cu vârful ascuţit sunt purtate drept ( până la 4-6 luni  le poartă atârnate). Coada stufoasă cu păr des, lungă, în formă de sabie puţin arcuită, este purtată în jos, niciodată pe spate. Prezintă 3 varietăţi de păr: scurt, aspru şi lung. Ultimele două sunt tot mai rar întâlnite. Varianta cea mai răspândită şi agreată este cea cu păr scurt, des, drept şi bine culcat pe corp, mai scurt pe cap şi feţele anterioare ale membrelor.Blana este dublu stratificată şi are stratul exterior de culoare negru complet  sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roşcat, galben, gri-fer sau cenuşiu. Chiar dacă este robust are o ţinută elegantă, impunătoare, atrăgătoare cu mers de trapas acoperind o suprafaţă mare cu fiecare pas.

Personalitate:Este un câine activ, cu un temperament vioi dar perfect echilibrat psihic, inteligent, ager şi foarte vigilent. Deosebit de curajos, ferm puternic, rezistent, are un foarte bun simţ olfactiv, întotdeauna gata de luptă. Se adaptează cu uşurinţă oricărei situaţii neprevăzute datorită firii sale responsabile şi independente. Este fidel, afectuos şi jucăuş cu stapânul şi familia acestuia, iubeşte copiii şi se înţelege bine cu ei dacă a fost socializat. Tratează cu indiferenţă animalele şi oamenii străini atâta timp cât aceştia nu prezintă semne de agresivitate.

Îngrijire: Necesită relativ puţină îngrijire, periajul efectuându-se mai ales în perioadele de năpârlire cu o perie specială pentru a îndepărta firele de păr moarte.

Condiţii de viaţă : Nu necesită condiţii speciale de viaţă, fiind rezistent la intemperii.Se recomandă această rasă numai persoanelor care au timp suficient să îi rezerve câinelui atât pentru dresaj cât şi pentru alte activităţi fizice. Necesită socializare, dresaj şi exerciţii.

Dresaj : Datorită inteligenţei lui este receptiv la un dresaj complex. Uşor de educat, de dresat pentru că are plăcerea de a învaţa şi înţelege repede. Trebuie lucrat în principal cu vocea. Lipsa de socializare, de exerciţii sau dresaj poate transforma acest câine într-o adevărată pacoste pentru stăpân şi pentru cei din jur. Îşi iubeşte foarte mult stăpânul şi este gata să facă orice pentru acesta cu mare plăcere şi bucurie, datorită unui simţ al datoriei înnăscut.

Utilitate : În ţara de origine, Germania este încă folosit pentru păzire şi lucru cu cirezi şi turme. Dar el este şi cel mai bun şi folosit câine utilitar şi de pază. Calităţile sale fizice şi psihice au dat posibilitatea utilizării în cele mai variate sfere de activitate: pază, apărare, însoţitor al nevăzătorilor, salvamont, câine de intervenţie în caz de cataclisme naturale, incendii, depistare de stupefiante.

Diverse : În Germania îşi are sediul organizaţia internaţională WUSV cu peste jumătate de milion de membri din 60 de ţări care se ocupă cu problemele acestei rase, ciobănescul german fiind  singura rasă pentru care există o asemenea organizaţie.

Sursă

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Dacă ţi-a plăcut, te invit: să distribui(share)sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui​ !

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: