Dragă Domnule Trandafir – Vasile Slav

16 Ian

Se spune că dumneavoastră ați fi un simbol pentru dascăli, un model de învățător blând și iubitor. Și eu sunt învățătoare. Mai bine zis, am fost, până am devenit institutoare. Nici institutoare nu mai sunt, că acum am devenit profesor pentru învățământul primar. Eee! Sună mai bine, trebuie să recunoașteți. E drept că nu am ajuns profesor cu una, cu două. De fapt, ba cu două. Cu două… facultăți. „Ce-s alea facultăți?” Da, chiar mă miram să știe un simplu învățător ce-nseamnă facultate.

Câte credite ați strâns, domnule Trandafir, în cariera dumneavoastră ? Cum adică „Ce-s alea credite?” ? Dovada că ai muncit, că ai fost eficient. Se adună la dosarul personal, după fiecare curs de formare. „Ce-i ăla dosar personal? Ce-s alea cursuri de formare?” Dosarul personal înseamnă, de fapt, mai multe bibliorafturi ( vă explic altădată ce-s alea bibliorafturi ) în care sunt aranjate multe, multe hârtii ștampilate, cu număr de înregistrare. Cât de multe ? Așa, vreo câteva kilograme. Păi, vedeți, pe vremea dumneavoastră pregătirea nu cântărea așa greu! Cursurile de formare sunt absolut necesare pentru a ține pasul cu noutățile. Doar că, uneori, noutățile năvălesc așa de multe deodată, că nu mai pot ține pasul cu ele.

De curând, mi s-a propus să mă înscriu la un curs de formare cu tema ” Managementul educației”. Se desfășoară la Universitatea din Petroșani, timp de două semestre. Costă el 1400 lei ( un fleac! ), dar merită! Are 60 de credite care mai sunt și transferabile. Vrei să ajungi director sau mentor, obligatoriu să ai acest curs. ” Ce înseamnă mentor?” Of, domnule Trandafir, demodat mai sunteți! Nimic nu știți!

Ultima noutate e înființarea clasei pregătitoare. I se mai spune, neoficial, ” clasa 0″. ” Ce-i aia clasă pregătitoare?” O clasă care-i pregătește pe copii, înainte de a intra în clasa I. Și pentru care dascălii sunt pregătiți să facă față. În această toamnă, am luat clasa pregătitoare. Am fost înscrisă la un curs, înainte de a începe școala. O formatoare pregătită, la rândul ei, de altă formatoare ne-a inițiat. Vă rog, nu întrebați ” Ce-i aia formatoare?„! Puteți să deduceți. O săptămână, de dimineața până seara, am învățat ce am de făcut. Sau cel puțin așa am crezut. De fapt, adevărata mea desăvârșire urma să aibă loc pe o platformă. „Ce-i aia platformă?„. V-aș explica, dar ar urma să mă întrebați „Ce-i ăla calculator?„.

Văzând ce mă așteaptă pe acestă platformă, am dat bir cu fugiții imediat. Urma să parcurg trei module. Mda, mă așteptam să întrebați  „Ce-s alea module?„. Fiecare modul avea aproximativ cincisprezece cursuri. Cursurile, la rândul lor, aveau teste. Nu treceai testele 100%, te întorceai la curs, să mai înveți. E drept că munca îți era răsplătită. După fiecare test prmovat primeai … o temă! O temă de genul  „Faceți un eseu pornind de la definiția …  „. Mă mir că nu ați întrebat „Ce-i ăla eseu?„.

Am crezut că pot să scap, dar n-a fost așa. Am înțeles că nu se poate să nu finalizez cursul, așa că am terminat în trei săptămâni ce au făcut colegii mei mai conștiincioși în trei luni. Da, domnule Trandafir, am parcurs modulele acelea trei care s-au dovedit a fi patru, că am mai primit ” cadou ” un modul complementar. Am parcurs cursurile, am promovat toate testele. Am aflat, astfel, cum stau lucrurile cu integrarea curriculară, cu evaluarea competențelor, cu implementarea proiectelor și multe altele despre care nu mă mir că nu ați auzit, că nu auzisem nici eu, până atunci. Cum am predat 24 de ani fără să cunosc aceste lucruri, nu-mi pot imagina! Am postat cele 53 de teme, atât pe platformă, cât și într-un folder. Bine că n-ați întrebat „Ce-i ăla folder?„, că nu știu cum v-aș fi explicat. am aflat, ulterior, că mai sunt și 31 de teme de reflecție. Le-am postat și pe acelea, ce era să fac ? Au mai fost și trei evaluări. Cum „ Ce-s alea evaluări? „, nici atât nu știți ? Fiecare evaluare se putea da o singură dată și trebuia obținut un rezultat de cel puțin 50%. Dacă se întâmpla să-ți pice internetul, se ducea naibii evaluarea! „ Ce-i ăla internet? ” Mai bine că nu știți! am dat și cele trei evaluări și am copiat dovezile muncii mele pe un CD. „ Ce-i ăla CD? ” Mda!…

Pe 15 decembrie va avea loc o evaluare față în față, în urma căreia voi primi 30 de credite și voi fi declarată aptă pentru a preda la clasa pregătitoare. Pentru aceasta, îmi va fi verificat CD-ul și voi prezenta un proiect interdisciplinar. ” Ce-i  ăla proiect disciplinar? „. Vai, se spune in-ter-dis-ci-pli-nar. Interdisciplinaritatea înseamnă integrare între diferitele domenii ale cunoașterii. Dar nu știu de ce-mi bat capul să vă explic! Oricum, nu ați înțeles mai nimic din tot ce am  spus. Am și eu o nedumerire. Cum ați ajuns, domnule Trandafir, un simbol al dascălului, dacă nu aveți habar de cele mai importante aspecte din învățământ ? A, pe vremea dumneavostră, cea mai mare importanță o aveau elevii!…

Elevi ați spus, domnule Trandafir ?

Ce-s ăia elevi ?

***

P.S. La finalizarea cursului, ni s-au cerut impresiile care să stea la baza unei analize riguroase a evoluției clasei  pregătitoare. Cum unii colegi s-au bulucit să scrie cât de încântață sunt ei de acest curs, nu puteam să nu-mi spun și eu părerea :

Deși am, la catedră, ani vechime,
Norocul meu cu draga de reformă,
Că m-am desprins din gloata de prostime,
Aflând și eu ce-nseamnă o platformă.

Ne-a spus, în vară-a noastră formatoare,
Că pregătirea-aceasta nu-i de formă,
Și că ne-așteaptă-o specializare,
O viziune nouă, pe platform.

Când, căutând pe-aici, am prins de veste,
Că fiecare are câte-o normă,
Module,cursuri,teme,zeci de teste...
Am evadat urgent de pe platformă.

Și-am exclamat mirată : "Vai de mine!",
Dar am aflat că munca se transformă,
În credite ce îmi vor prinde bine,
De voi trudi, cu râvnă, pe platformă.

Și-am renunțat la modul meu rebel,
Trecând la atitudinea conformă,
Cu un statut de brav învățăcel,
Făcându-mi datoria pe platformă.

Când noul an școlar a început,
Eu mă simțeam în clasă-așa, în formă,
Că, deh, doar nu degeaba am făcut,
La miez de noapte, teme pe platformă.

Când nedormită-n clasă am intrat,
Am dat de niște puști, în uniformă...
Aaa! Sunt elevii mei, dar i-am uitat,
De când, buimacă, bântui pe platformă!
Anunțuri

3 răspunsuri to “Dragă Domnule Trandafir – Vasile Slav”

 1. World of Solitaire 19/01/2013 la 9:52 am #

  Am mai văzut maculatura respectivă, la Oanaclara, şi m-a surprins, ea fiind ,cred un cadru didactic valoros.
  Nu pot da, nici măcar like.
  Zeflemeaua, tot de “nimic” rămâne, oricine, orice-ar spune!
  Madi şi Onu

  Apreciază

  • Sorina 19/01/2013 la 2:13 pm #

   Nu stiam ca e si la OanaClara. Bine ca mi-ai spus.

   Multumesc ca ti-ai facut timp pentru comentariu.

   O sambata excelenta.

   Apreciază

   • World of Solitaire 19/01/2013 la 2:59 pm #

    La ea este de mult, preluat dintr-un mail, se pare.
    Dar nu cred ca tot ce zboara pe email, se poate/trebuie consuma/t! 🙂
    Madi si Onu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: