Sfântul Nicolae

5 Dec

Începând cu secolul al VI-lea, Nicolae a fost recunoscut ca sfânt. Lui îi sunt atribuite 21 de miracole, fiind cunoscut pentru dragostea sa pentru copii şi pentru bunătatea pe care o răspândea în jurul său.

Sfântul Nicolae
De când era copil, a fost renumit pentru minunile pe care le înfăptuia. Legendele povestesc că a readus la viaţă un corăbier, care căzuse de pe catarg, a vindecat boli incurabile, a oprit, prin rugăciune şi post, o furtună de pe mare şi a
readus la viaţă nişte studenţi, care fuseseră jefuiţi şi omorâţi de un hangiu.

Una dintre cele mai cunoscute legende în care apare Sfântul Nicolae este cea a celor trei surori, fetele unui om sărac, care, din această cauză, nu se puteau mărita.
Trecând pe lângă casa sărăcăcioasă, Nicolae le-a auzit pe fete plângând, pentru că tatăl lor era nevoit să le vândă unui bogătaş şi a lăsat în faţa casei un săculeţ cu aur, pentru ca fata cea mare să se poată mărita.

A făcut la fel şi în anul următor, când trebuia să se mărite fata mijlocie. În al treilea an, tatăl fetelor a stat la pândă, ca să vadă cine era cel care le ajuta pe fiicele lui. Ca să nu fie descoperit, Nicolae s-a suit pe acoperişul casei şi a aruncat punguţa pe horn. Săculeţul a căzut într-un ciorap care era pus la uscat la gura focului, de aici provenind obiceiul ca micuţii să primească cadouri în şosetele agăţate la gura şemineului

Moș Nicolae

Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată copiilor. Se spune că este bătrân şi are barba albă, iar în ziua de Sfântul Nicolae, acesta îşi scutură barba, ca să cadă şi primii fulgi de zăpadă.

Pentru c o p i i i cuminţi, Moş Nicolae aduce dulciuri şi fructe, dar cei care nu au fost ascultători primesc de la Moş o nuieluşă. De Sfântul Nicolae se pun crenguţe de măr în apă, ca să înflorească de Crăciun.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: