Exerciţiu de imaginaţie

26 oct.

Pentru că toamna este sezonul agricol intens al României, vă propun un exerciţiu de imaginaţie cu această temă. Mai exact, să dăm timpul înapoi şi să vizităm ogoarele cultivate ale românilor, de dinainte de ’89. Găsim acolo multă muncă umană, familii întregi lucrează ,cu ardoare, pentru producţia de grâne a ţării.   Fără prea mult ajutor  tehnic, utilajul principal folosit era forţa oamenilor. Din acest motiv, cifrele de producţie înregistrate în documentele oficiale erau , deseori , nerealiste.

România a scăpat de acest inconvenient în perioada post-decembristă, când atenţia s-a îndreptat spre tehnologie, implicit evoluţie. Cum să facem agricultură mai uşor şi cu profit mai mare. Investiţia este inteligentă, deoarece  mecanizarea a împlinit cu succes această nevoie a românilor.

De exemplu, au realizat importanţa banalului cauciuc. Atât cel rezultat pe cale naturală din arborele de cauciuc, cât şi a celui sintetic. Graţie acestuia au uşurat activităţile externe şi interne ale agriculturii.

Pe plan extern , mă refer la diverse maşinării care sunt construite cu piese, ce au un conţinut ridicat de cauciuc. Luând cazul unui tractor, primul element care-mi vine în minte sunt anvelopele.

Pe plan intern, au căutat să imagineze sisteme complete de producţie. Fac trimitere aici la o componentă inclusă: benzile transportoare care au la bază cauciucul. O situaţie concretă este cea întâlnită în fabricile de zahăr, unde benzile transportoare de uz general fac munca mai simplă. Transferul de sfeclă de zahăr, între etapele de producţie,  nu mai este atât de greu.

Vă invit, să urmăriţi, ce înseamnă procesul modern de realizare a zahărului, unde regăsim elementele amintite anterior, la minutul 2:55 .

 

Vreau să spun că, un pioner  în furnizarea de astfel de componente ( benzi transportoare, plăci din cauciuc) este firma Elastimpex România, cu experienţă de peste 20 de ani în domeniu. A ajutat la modernizarea ţării prin calitatea produselor oferite, care au fost integrate în diverse fabrici, şi nu numai. Gândiţi-vă la aceste benzi transportoare care au în componenţă amestec de cauciuc. Acesta conferă rezistenţă sporită la impactul cu materialul transportat, prin absorbţie de şocuri, dar şi la uzură, rupere, tăiere.

O transformare notabilă a agriculturii, prin tehnici de modernizare intense, este cunoscută şi de Insula Mare a Brăilei. 56 de mii de hectare de pământ, cultivate compact , este valoarea ce ocupă primul loc în Uniunea Europeană. Diferenţiază România la nivel mondial datorită reuşitei din culturi. Cifrele sunt reale şi nu mai este necesar să mintă cineva în hârtii. Succesul este dovedit cu  fapte practice. Aşa este şi fabrica de uscare a lucernei, care are standarde noi de funcţionare. Şi dacă te întrebi unde este folosit cauciucul aici, rămâne doar să accesezi minutul 12:22 din acest frumos videoclip de prezentare.

 

Greu de imaginat o adevărată evoluţie agricolă, a României, fără cauciuc. Mai degrabă involuţie. Agricultura este doar un exemplu de utilizare, responsabilă, de produse pe bază de cauciuc. Faceţi şi voi acest exerciţiu, dar în lumea sportului, de exemplu. Cum arată acest domeniu fără cauciuc ?

banda-de-alergare-Elastimpex_SuperBlog

Bandă de alergare – Elastimpex

*** Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015***

Surse: 1, 2, 3

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ţi-a plăcut ? Te invit: să distribui(share)sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui​ !

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: