Mandala

25 Mai

Mandala (cuvânt sanscrit – cerc/sferă) este o imagine-simbol cu o structură concentrică ce serveşte ca instrument al contemplaţiei.

Mandala este folosită în multe tradiții spirituale din întreaga lume. Acest simbol reprezintă Divinul, relația noastră cu Infinitul.

Mandala la Amerindieni
Indienii americani folosesc în vindecare mandale de nisip şi cercurile magice (dreamcatcher).

crystalinks.com

Dreamcatcher

 

Mandala Aztecă
Calendarul sacru al Aztecilor din Mexic reprezentat printr-o mandală indică un ciclu calendaristic de 365 de zile şi un ciclu ritual de 260 de zile, de unde se poate observa semnificaţia fiecărei zi.

Azteca

Azteca

1M

Tibetană

Mandala Tibetană
În Tibet, mandala este realizată cu forme geometrice complexe şi este folosită pentru meditație. Calugării tibetani folosesc un ritual specific cu incantaţii de mantre. Ei folosesc mandalele din nisip pentru a sublinia efemeritatea vieții. Când mandala este finalizată călugării o distrug cu ajutorul apei. Aceasta simbolizând ciclul vieţii.
În budismul tibetan, contemplarea și meditația pe o imagine sacră este esențială pentru practicile și ritualurile spirituale, iar mandala este una dintre cele mai sacre imagini.

yin-and-yang-symbol-meaning-of-mandala-artof4elements

Yin şi Yang

Mandala Taoistă Yin şi Yang
Simbolul taoist „Yin şi Yang” reprezintă Universul.
Simbolul Yin și Yang este un cerc împărțit în două jumătăți – alb și negru. În cadrul fiecărei jumătăţi este un cerc de culoare opusă. Simbolul reprezintă Tao (Divin, Univers, Dumnezeu) și energia feminină primordială (Yin) și cea masculină (Yang), care dau naștere la toată lumea manifestată. Ying & Yang reprezintă Dansul Cosmic între cele două energii (masculin şi feminin) şi transformarea continuă prin contopirea lor. Nici una nu poate exista fără cealaltă, cum noaptea nu poate exista fără zi şi viaţa fără moarte.

astrology-mandala-by-hermes

Cercul Zodiacal Astrologic

Cercul Zodiacal Astrologic

Cercul Zodiacal astrologic este un cerc care asociază toate energiile universale în interacțiunea lor de forțe. Pământul este reprezentat printr-un cerc în interior care este înconjurat de planete. Astrograma este o hartă a cerurilor cu: Soarele, Luna, iar planetele sunt într-o relație dinamică între ele la o anumită oră, observate dintr-un loc specific de pe Pământ.

Cercul astrologic este o încercare de a întelege Legile Universale (Legile lui Hermes), care există pe Pământ,  pentru a înţelege pe  Dumnezeu și manifestarea lui.

sri-yantra-yoga-mandala-artof4elemetns

Yantra Sri Yoga

Mandala și Yoga – Yantra Sri Yoga

Mandala este folosită în practicile yoga pentru a sprijini meditația.
Diverse mandale sunt folosite pentru a reprezenta diferiţi zei.
Mandala are de obicei o imagine care inspiră dezvoltarea interioară şi evoluţia spirituală.
Sri Yantra sau Chakra („roata sfântă”) este reprezentată de un desen cu nouă triunghiuri întrepătrunse într-un cerc, care radiază de la punctul central. Aceasta reprezintă crearea Universului și unirea masculinului cu femininul Divin.

flower-of-life-gold

Floarea Vieţii

Floarea Vieții
Mandala Floarea Vieţii are o semnificație spirituală profundă. Forma sa este o mandală care reprezintă mai multe cercuri uniform distanțate şi suprapuse. Modelul acestei mandale se găsește în desenele spirituale antice, ce descrie evoluția vieții în spațiu și timp. Totul este un model matematic.

Floarea Vieții reprezintă Forța Universală. Simbolul se găsește în multe culturi antice, apare sculptat în piatră în Templul lui Osiris de la Abydos (Egipt), reprezentând Ochiul lui Ra, mai târziu apare în perioada feniciană, în Asia, Orientul Mijlociu, și în arta creștină. Leonardo da Vinci a folosit Floarea Vieţii în desenele sale mistice și oculte. Înțelegerea acestui simbol ne ajută să înțelegem cum funcționează Universul. Acest simbol poate fi utilizat în timpul meditației şi ca un simbol de protecție.

C.G. Jung despre Mandală

Potrivit lui Jung, mandala este un cerc magic, simbolul Sinelui, format de către forțele arhetipale ale inconștientului de care desenatorul nu este conștient în timpul creării imaginii.
Cuadratura cercului „este unul dintre multele motive arhetipale care formează modelele de bază ale viselor și fanteziilor noastre … într-adevăr, ar putea fi numit chiar arhetipul totalității„.

În acest simbol sunt ascunse efecte magice foarte vechi care derivă iniţial de la „cercul de închidere, cercul fermecat”. Astfel magia a fost păstrată în nenumărate obiceiuri populare. Practicile magice nu sunt altceva decât proiecțiile psihice, care sunt aici aplicate în sens invers pentru psihic, ca un fel de vrajă asupra propriei personalități. Adică, prin intermediul acestor acţiuni concrete, atenția, sau mai bine zis, interesul, este adus înapoi la un domeniu sacru interior, care este sursa și scopul sufletului și care conține unitatea de viață și conștiință.

„Simbolurile și imaginile provin din inconştientul colectiv, acestea sunt imagini primordiale, care se găsesc în fiecare dintre noi. Acest simbol nu este găsit numai în Orient ci şi în Europa.

http://www.settemuse.it
settemuse.it

Evul Mediu timpuriu este deosebit de bogat în mandale creștine, precum ar fi – Hristos în centru, cu patru evanghelişti. Această concepție trebuie să fie una foarte veche, pentru egipteni este reprezentat – Horus cu cei patru fii ai săi, în același mod.

Mai târziu apare în cartea lui Iacov Böhme (1575- 1624, creştin mistic şi teolog) o mandală inconfundabilă și foarte interesantă. Această ultimă mandală arată foarte clar că se ocupă cu un sistem psiho-cosmic puternic influenţat de idei creștine.

Böhme îl numește „ochiul filozofic”, sau „oglinda înțelepciunii”, ceea ce înseamnă în mod evident o sumă de cunoștințe secrete. ”

Böhme_Philosophische_Kugel
wikipedia.com
Sursa: 1

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: