EcoSphere – ecosistem autonom de ajutor în lucrul cu adulţi şi copii

5 mart.

Astăzi te invit să faci un pas spre viitor cu ajutorul unui concept unic numit EcoSphere.  Înainte de a afla toate detaliile necesare, te provoc să-ţi răspunzi la această întrebare: „– Cum ar fi să ai lumea întreagă în mâinile tale?” Intuiesc că ar fi de neimaginat acest lucru, însă permite-mi să te contrazic. Există, acum şi în România, un produs ce reuşeşte să combine tehnologia  NASA cu procesele specifice vieţii. Este cunoscut sub denumirea de EcoSphere şi  reprezintă primul ecosistem închis din lume. Practic, imitare, în miniatură, pentru relaţionarea între organismele vii şi factorii de mediu. Ai lumea întreagă în mâinile tale.

Principul de funcţionare

Ecosphere - principu de funcţionare

Ecosphere – principiu de funcţionare

În imaginea alăturată ai exprimat întreg procesul conţinut de o baterie biologică mică, adică dispozitivul EcoSphere. Această baterie are şi rol de a stoca energia luminii convertită de manieră biochimică. În interiorul său se mai găsesc: alge, creveţi, bacterii, apă.  Iată cum se desfăşoară relaţionarea între elemente, pentru a forma un echilbru natural în acest ecosistem complet autonom:

  • Algele produc oxigen prin fotosinteză. Pentru aceasta au nevoie de lumină şi de dioxid de carbon,
  • Creveţii respiră oxigenul produs de alge şi se hrănesc cu bacterii şi cu alge. Deşeurile produse de creveţi sunt transformaţi de bacterii în substanţe nutritive pentru alge,
  • Atât creveţii, cât şi bacteriile produc dioxid de carbon, necesar algelor în procesul de fotosinteză.

Astfel de ecosisteme închise sunt o modalitate interesantă de a studia principiile ce stau la baza vieţii pe Pământ.

De pildă, mie mi-a atras atenţia, în mod special, modelul Sphere Black. Are un diametru de 13 cm, conţine între 8-10 creveţi, nisip negru, apă, dar şi corali. Este un cadou inteligent pe care mi l-aş dori să-l am pe birou. Aş avea posibilitatea să studiez atent procesul vieţii, să-l înţeleg şi să dau culoare locului în care lucrez. Uite cum arată acest model:

 

Sphere Black

Modelul Sphere Black

I-aş da chiar şi o semnificaţie mai profundă, un nume ştiut de mine, sintetizat foarte bine de acest citat al lui Ralph Waldo Emerson: „Viaţa este  eternitatea în miniatură”.

Găsesc potrivit, totuşi, să propun şi câteva întrebuinţări specifice.

  • În procesul educativ: studiile arată că un copil învaţă mult mai bine prin experimentare directă. În acest sens, a pune bazele noţiunii de ecosistem, la ora de ştiinţe, cu ajutorul dispozitivului EcoSphere, este o modalitate inedită de observare,
  • În terapie cu adulţi şi copii: O formă de a ajuta copiii mai neastâmpăraţi este să-i incluzi în diverse forme de terapie, tradusă în general şi prin forme de responsabilizare. Ajută-l pe acel copil să lucreze pentru viitorul său, şi să înţeleagă şi să respecte grupul din care face parte. Poţi să-i aduci un prieten viu, de care să aibă grijă în permanenţă. În acelaşi sens, vreau să aduc în discuţie şi pe adulţi, mai ales pe bătrâni. S-a demonstrat recent că, cei în vârstă, trăiesc mai mult dacă au măcar un nepot, pe care îl ajută într-o formă sau alta. Dar ce fac cei care stau la căminele de bătrâni şi nu mai au pe nimeni? Le putem include, ca formă de terapie, lucrul cu astfel de sisteme vii. Astfel, le îmbunătăţim numărul de ani trăiţi,
  • În birourile moderne: Aici m-am gândit la cele specifice tech care, cu siguranţă, au nevoie de o umanizare a spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea. Implicit, determină şi o formă de inspiraţie, motor de  creativitate pentru cei din jur,
  • În scop de a promova: la evenimente sau reclame dedicate temei de ecologie, salvare a resurselor de pe Pământ, mâncare sănătoasă.

Am prezentat, doar câteva dintre multele idei pe care le am şi le-aş aplica cu ajutorul ecospherelor. Impactul pozitiv al acestor dispozitive consider că este uriaş. De aceea, cred că aş fi promptă în a accepta propunerea de afiliere a celor de la EcoSphere. În procent de până la 15%, dar care ştiu că vine, pe termen lung, cu satisfacţia unei lumi mai bune.

Închei aici pasul către viitor şi cred că a meritat, pe deplin,  această explorare cu şi despre ecosphere. Tu ce părere ai? Cum ai folosi un astfel de dispozitiv? Ai accepta o afiliere la acest proiect, cu procent 15%? 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: