Iași, 8 Ianuarie 2018: Muzeul Iluziilor – Un Concept UNIC Adus În Premieră În România

5 ian.

Anul 2018 este la început și veștile bune nu întârzie să apară. Un concept UNIC în România, Muzeul Iluziilor, are debutul pe 8 Ianuarie în Iași. Muzeul este special realizat să antreneze curiozitatea oricărei persoane, indiferent de vârstă,  de la mic (prichindei) la mare (bunici). De asemenea, vizitarea acestuia se dorește a fi o activitate interactivă, în care, iluziile optice dictează ritmul cunoașterii. 

Așadar, te invit, Cititorule, să-ți începi luna cu acest eveniment care să-ți provoace gândirea în cel mai imprevizibil sens. 

Haide să aflăm mai multe detalii, zic.

Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens. 

În Iași, se aduc 24 oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, creând iluzii optice ca: un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să-l atingi și multe altele.

Vizitatorul va putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

 „Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele” , a declarat Adrian Filpisan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.  „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un  Muzeu al Iluziilor: e o experiență unică să parcurgi tunelul vortex, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.

MuzeulIluziilor-1

Muzeul Iluziilor

Concret, ce te așteaptă în acest muzeu?

Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii.

  1. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici, 
  2. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor ce vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile,
  3. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a completat Filpisan. „Muzeul Iluziilor e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici.

MuzeulIluziilor-2

Muzeul Iluziilor

Costuri pentru vizitare

De reținut că, trebuie făcută o programare înainte a participa la acest eveniment la: iasi@muzeuliluziilor.ro sau numărul de telefon 0726519941, 0758365699. Durata unei vizite este de 60 minute, iar prețul unui bilet este de 13 lei de persoană. Locația unde se desfășoară această activitate este: Muzeul Municipal Iași, strada Zmeu, nr. 3. Ultima zi când poate fi vizitat este 2 Februarie 2018.

MuzeulIluziilor-3

Muzeul Iluziilor

Muzeul Iluziilor este un proiect susținut de către Asociația Astronomică Pluto în parteneriat cu Primăria Iași, Muzeul Municipal Iași, Ioana Gamen Events și RIevents. Totodată, proiectul este unul mobil și își propune, să ajungă în toate marile orașe ale României.


Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !


Reclame

2 răspunsuri to “Iași, 8 Ianuarie 2018: Muzeul Iluziilor – Un Concept UNIC Adus În Premieră În România”

  1. Loryloo 06/01/2018 la 12:39 pm #

    Grozava initiativa si experienta!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: