Cum a fost la Open Day, World School International Forum 2019

5 oct.

La Iași, în perioada 22 Septembrie – 5 Octombrie 2019 s-a desfășurat un eveniment educațional intercultural deosebit, unic pentru România și anume, World School International Forum (WSIF). Gazdă a fost Colegiul Național Costache Negruzzi, implicit adolescenți cu rezultate bune la învățătură, sub atenta coordonare a profesorilor, și în special, a doamnei Cristina Mocanu. 

Cristina-Mocanu

Doamna profesor Dr. Cristina Mocanu

Totuși, ce este WSIF? Un proiect pornit în Japonia, acum mai bine de 20 de ani cu scopul de a construi un punct comun de întâlnire și dezbatere pe idei diverse, la care să participe adolescenți silitori (maximum 3 dintr-o țară) alături de un mentor (un profesor).  Invitația este lansată pe tot mapamondul, iar forumul este pregătit, an de an, în altă țară. Ca rezultat a unei astfel de activități, este strângerea de soluții la probleme de actualitate, pe care participanții se obligă se le implementeze în țara din care provin. De regulă, se alege o singură școală dintr-o anumită țară, bazat pe câteva criterii riguroase. 

Liceul C. Negruzzi

Colegiul Național Costache Negruzzi http://wsif2019.colegiulnegruzzi.ro/

Tema din acest an a fost Healthy Food From Consumption To Consumerism (Alimentație sănătoasă între consum și consumerism) și s-a axat pe seminarii, dezbateri, sesiuni experimentale.

La data de 27 Septembrie a fost Open Day, o zi în care participanții (în 2019 au venit din peste 20 de țări ale lumii) au avut standuri de prezentare, dar și alte elemente pregătite cu scopul de a familiariza publicul ieșean, și nu numai, cu tradițiile culturale și specifice țării din care proveneau. 

Câteva dintre interacțiunile surprinse de mine, atât în imagini, cât și câteva detalii descriptive…

 • Primul popas l-am făcut la standul celor din Finlanda și le-am cerut să-mi spună o curiozitate despre învățământul de acolo, dar și cum au perceput Iașul și această activitate inedită. Așa că, află că în Finlanda educația este dorită a se realiza cât mai apropiat de natură și în mediu, iar la Iași au remarcat ospitalitatea românilor, precum și arhitectura deosebită a clădirilor,

  Finlanda

  Finlanda

 • Apoi am discutat cu trei adolescente din Thailanda, mai exact Bangkok. Trebuie să recunosc că aveau o engleză perfectă (care mi-a cam plăcut). Mi-au spus că, această experiență este una interesantă mai ales prin prisma faptului că au întâlnit acești tineri, de vârstă apropiată, și cu care au reușit să schimbe păreri pe o multitudine de subiecte. Despre România, Iași au remarcat, de asemenea, arhitectura și au mai menționat, referitor la sistemul de învățământ, că este foarte similar cu ceea ce au în țara proprie,

  Bangkok

  Bangkok

 • În continuare, l-am cunoscut pe Zack, un tânăr profesor coordonator din SUA, Tennessee. A menționat că, e pentru prima dată în România și nu se mai poate sătura de frumusețea și ospitalitatea locului. Mi-a zis o curiozitate despre zona de unde a venit cu echipa sa de elevi. Anume că, el predând spaniolă, este și implicat în organizarea unui festival al culturii americii latine, care are loc an de an acolo, la care contribuie mult și adolescenții din școli,

  Zack

  Tennessee

 • Ziua s-a încheiat cu o ceremonie specifică WSIF, adică plantarea unui copac din țara gazdă. La Iași, s-a sădit un stejar, chiar în curtea școlii, simbol al relaționării îndelungate între țări. Responsabilitatea aceasta va fi, de acum, transmisă pentru Noua Zeelandă.

  stejar

  Stejar

 • Bineînțeles, aș mai adăuga că bucătăria românească a fost un real deliciu, pe gustul tuturor. Iată o zi ca o călătorie interculturală, îmbogățită cu gânduri și din partea mea. La final, se mai pot urmări fotografii surprinse… Cam atât (Good Day, Au revoir, Auf wiedersehen…).

Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Îți mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !


 

Un răspuns sa “Cum a fost la Open Day, World School International Forum 2019”

 1. Ronnie 23/10/2019 la 12:38 pm #

  Interesant, Sorina

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: