Arhitect pentru o zi

30 mart.

Provocările zilnice sunt rodul experienţelor bogate. Aşa este şi pentru Matei, care de ceva vreme are un plan măreţ. Să dea curs fiecărei provocări primite. Doreşte să-şi extindă cunoştinţele din mai multe domenii şi merge pe principiul de a încerca, să vadă ce îi iese. Uneori, este însoţit în călătoria cunoaşterii şi de câte un specialist sau apropiat.

De curând, a înţeles că are multe valeităţi ce rezonează cu designul şi arhitectura. Şi a cochetat cu această idee un pic, până să decidă că merită cercetată în detaliu. Aşadar, a ales un subiect delicat: proiecte case. Vrea să găsească răspunsuri la diverse întrebări legate de această temă. Se gândeşte că, una peste alta, tot vrea să îşi construiască o casă  a sa, cât mai curând. Ce-ar fi să se documenteze din timp si să pună în practică ideile testate?

În acest demers nu pleacă singur, ci însoţit de un specialist de la AIA Proiect, care-l va ghida corect şi cu precizie în alegeri.

aia-proiectConsideră că un specialist devine aliatul tău pentru câştig, cel puţin în domeniul proiectării de case. De pildă, astfel a aflat că un pas firesc în a concepe o casă, este obţinerea unui certificat de urbanism. Pentru a optimiza acest proces este necesar să fii atent la costuri de proiectare, autorizare şi execuţie, la încadrarea corectă în regulamentele locale, la folosirea tuturor avantajelor cu privire la amplasamane şi multe altele. Sunt lucruri care văzute şi examinate prin ochiul specialistului cu experienţă, devin beneficii reale pentru tine ca potenţial doritor de casă.

Dar să vedem ce doreşte Matei să planifice şi să proiecteze? Este realizabil, credibil?

Dat fiind faptul că anii de copilărie i-a petrecut în Iaşi, pe strada evreilor de pretutindeni, acum strada Cuza Vodă alegerea e  deja făcută. Impresionat până peste măsură de graţia construcţiilor cu stil eclectic, specific anilor 1900. E suficient să enumeri Palatul Braunstein, hotelul Select, pentru a-ţi imagina suprinderea din ochii lui Matei.

În prezent, ca în trecut, o plimbare de-a lungul străzii amintite, poate trezi episoade simbolice cuiva.

Profitând de faptul că una dintre locuinţele ce dăinuie pe stradă, este de vânzare, Matei doreşte să readucă la viaţă copilăria. Cum? Printr-un proiect vilă, care să reprezinte arhitectura evreiască.

Ştie că va fi înaltă clădirea, pe 2 etaje, cu balcoane laterale şi ferestre înalte. Intrarea va fi definită de o uşă impozantă, ce va impresiona prin grandoare. Este fascinat de meleagurile unde îl poartă mintea sa, aşadar trece la implementarea concretă. Specialistul ce-l însoţeşte face calculele potrivite, folosindu-se de soft, de caracteristicile zonei, dar şi de specificul local.

Iese un proiect de vis, crede Matei. O zi întreagă a dedicat-o educării pentru planificare, şi a reuşit să fure din meseria specialistului câte puţin. A înţeles cât specific şi cunoştinţe în domeniu ai nevoie pentru a realiza un astfel de plan. E bine să ai o idee îndrăzneaţă, dar pentru a deveni realitate e musai să faci apel la un specialist.

Acum se gândeşte la viitor şi îşi pune în gând mai multe lucruri. Cum va decora pe interior casa? Cu un stil nordic, cel mai probabil. Va rezulta un melanj de culturi, care să-i încânte traiul de zi cu zi. Iată o nouă provocare pentru mâine.

*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017


Ţi-a plăcut? Te invit: să distribui(share) sau să apreciezi(like)  sau să comentezi(comment) postarea.

Mulţumesc, Zâmbetul Soarelui !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

2 răspunsuri to “Arhitect pentru o zi”

  1. ane 30/03/2017 la 11:59 am #

    Succes!!! 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu